Tölts! szabályok

A Tantrix Tölts! egy családi játék, melyben inkább a gyorsaság számít a stratégiával szemben.

A kezdő játékosoknak a legjobb mód a Tantrix megismeréséhez. A játék eredeti neve Tantrix Gobble (a "gobble" szó a kötelező helyet is jelenti, mely egy három vagy több oldalról már lapkával határolt - még üres - lapkányi hely).

A Tölts! során a játékosok ...

 • versenyt futnak az idővel annak érdekében, hogy az összes lapkájukat elhelyezzék,
 • csak úgy helyezhetnek el lapkát, hogy az legalább két oldalon kapcsolódjon a Tantrixhoz (a már elhelyezett lapkákhoz),
 • előnyt élveznek, ha kötelező helyet töltenek fel: adj úgy lapkát a Tantrixhoz, hogy legalább három oldala kapcsolódjon az előzőleg elhelyezettekhez.

Miért Tölts!?

Azért, mert a játék során előnyre tehetsz szert a kötelező helyek feltöltésével. Innen a játék neve: Tölts!

Kötelező hely

Az ábrán két kötelező hely látható (A és B) és egy olyan lapka, mely az A helyre illeszkedik.

Tölts! szabályok

 1. Helyezz el két lapkát az asztal közepén színhelyesen összekapcsolva őket. Oszd el a többi lapkát egyenlően – vagy adj kicsit többet a jobb játékosoknak.
 2. Lapkáidat mintájukkal felfelé tartsd magad előtt.
 3. Kezdődhet a játék! A játékosok valamelyik lapkájukat (egyszerre egyet) megpróbálják a Tantrixhoz (a már lent lévőkhöz) kapcsolni minél gyorsabban. Nincsenek fordulók, így mindenki folyamatosan próbálkozhat a lapkák elhelyezésével.
 4. Egy lapkát akkor lehet elhelyezni, ha legalább két oldalával kapcsolódik színhelyesen a Tantrixhoz.
 5. Amikor egy lapkát elhelyezel egy három oldalról határolt kötelező helyre, kiálts: „Tölt!” és add valamelyik lapkádat egy másik játékosnak. Ha 4, 5 vagy 6 oldalról határolt helyre teszel lapkát, 2, 3 illetve 4 lapkát adhatsz ellenfeleidnek!
 6. Az a játékos, aki utolsó lapkáját is elhelyezte, „Vége” szót kiált. Az nyeri a játékot, aki először teszi ezt meg. A többi játékos folytatja a játékot mindaddig, amíg mindenki el nem helyezi az összes lapkáját.
 7. Nem kell megállnod vagy lassabban játszanod, ha valaki „Töltök!”-öt kiált. Haladj a saját lapkáiddal!
 8. Ha legalább 4 lapkával határolt kötelező helyet töltesz fel, nem muszáj ugyanannak a játékosnak adni a lapkáidat.
 9. Ne befolyásoljanak a Tantrix stratégiai játék megszorításai. A négy oldalról határolt kötelező hely, valamint az olyan üres hely, ahol három azonos színű ív találkozik, megengedettek ebben a játékban.

A Tölts! játékot a Tantrix Játékkészlet és a Tantrix Mini Játékkészlet lapkáival tudod játszani.